Amerikan slog rekord i Rubiks kub 4×4

03 februari 2021 jonas olsson

År 2017 ställde Patrick Ponce från USA till med en riktig praktskräll. Han var enbart 17 år fyllda när han slog världsrekordet i hur snabbt det går att lösa en Rubiks kub. Du får hålla i hatten när du lär dig att han löste kuben på 4,69 sekunder. En vansinnig hastighet som har gått till historien.

Det finns dock många olika rekord inom Rubiks kub-serien. Det har blivit mycket prestige att kunna blanda intelligens, kreativitet tillsammans med hastighet. Ofta handlar det om att lösa en ofullständig kub på så kort tid som möjligt.  

Ponces hastighetsrekord med en rubiks kub 4×4 är förstås mycket imponerande. Men Ponce använde trots allt händerna. Vad skulle du säga om du visste att Daniel Rose-Levine har löst en Rubiks kub på under 17 sekunder – med fötterna? Du som kanske knappt ens kan sätta på dig rätt strumpa på rätt fot måste slås av häpnad över den tåskickligheten. Intelligens blandad med fysiska egenskaper i sin renaste form. 

 

Amerikanare i topp

Andra rekord inom Rubiks kub som är värda att uppmärksamma är till exempel amerikanaren Max Parks rekord. Han löste en Ruibks kub med enbart en hand på 6,82 sekunder. Det är alltså bättre än någon annan tidigare i den kategorin. Det är många amerikaner bland rekordhållarna, men en europé som slagit sin in i den fina samlingen är italienaren Sebastiano Tronto. Han är den som har löst en Rubiks kub med absolut färst antal drag – nämligen 16 stycken. 

Det är såklart inte med dessa människor du behöver mäta dig med när du tittar på din ofärdiga Rubiks kub du har hemma i din byrålåda. Den du inledde att försöka lösa för flera år sedan men som efter svett, tårar och inte minst svordomar försvann från dagsljuset. Ibland är kuben enbart en schysst sysselsättning. Till exempel när man reser eller pendlar. Klart bättre än att titta på mobiltelefonen.  

Fler nyheter