Är 2020 äventyrens år?

29 juli 2020 Mikael Barani

Det blev en annorlunda semester för de flesta av oss i år. Annorlunda på det sättet att majoriteten av oss är kvar här i Sverige och semestrar.
Kanske är det en bra sak. Att få upptäcka vårt land ur nya ögon är nämligen på många sätt en ynnest. Vi har trots allt massor av helt fantastiska upplevelser bara en kort resa ifrån. Visst är det skönt med sandstrand i fjärran länder, men ett nattbad i en vackert belägen sjö kan vara nog så exotiskt.

Att bara ta med sig tält, eller ta in på vandrarhem, är upplevelser som flera av oss kanske inte har provat på. Vi blir trots allt mer och mer urbaniserade. Det leder ofta till att vi tappar kontakter med de omgivningarna som vi har utanför städernas räta linjer byggda av betong.

Kanske är det därför denna sommar som många av oss för första gången vågar oss ut utanför stigarna i våra enorma skogsområden. Det gäller förstås att alltid ha en backup-plan när man är därute. Att hejvilt kasta sig ut i äventyret utan att veta vad man håller på med är egentligen inte alls äventyrligt – utan bara ogenomtänkt.
Risken är att semestern då inte alls blir som man har tänkt sig.

Det gäller helt enkelt att ha läst på lite och se till att man kan klara av saker som väderväxlingar. Speciellt om man beger sig upp till fjällområdena.
Fjällromantiska bilder på sociala medier ger lätt bilden av att solen alltid skiner och att man klarar sig med en lång tröja nedpackad, ”utifall att”. Dock kan det bli kallare än så och det gäller att också kunna klara av regn och rusk.

Lite tryggare är det då att till exempel upptäcka Roslagen eller andra mindre dramatiska områden. Det blir garanterat ett äventyr det med, utan någon risk för att fastna uppe på fjället.

Fler nyheter