Bokbinderi är ett gammalt hantverk

22 juli 2021 Lily Hansen

Idag arbetar en bokbindare ungefär på samma sätt som de gjorde för tusentals år sedan. De första bundna böckerna innehöll enkla odelade ark som satt samman genom häftning längs en sida, men idag består en bok av ett antal ark som är fästa i ryggen. Vill du lära dig yrket så finns det en yrkesutbildning i bokbinderi där du får utrymme för eget skapande. 

Begreppet band har du nog hört talas om i boksammanhang men vad det innebär kanske du inte vet. Det refererar till bokens konstruktion. Det finns till exempel pergamentband, halvfranskt band, pocket, skinnband, häftad och många fler. I mycket tidiga böcker gjordes pärmarna av tunna träskivor och de var ofta överklädda med pergament eller läder. Pergament är ett skrivmaterial framställt av djurskinn. 

 

 

Vad gör ett bokbinderi? 

Ett bokbinderi kan utöver att binda in böcker även erbjuda lagningar och restaurering. Böcker blir slitna med åren och i vissa fall behöver de pysslas om av en erfaren bokbindare. Det finns annat utöver böcker som de tar hand om, till exempel broschyrer, häften, tidskrifter, protokoll och bokkasetter. Du kanske har några antika böcker som behöver lagas eller någonting som du har skapat själv som du vill binda in? Det finns kreativa lösningar för det mesta. 

Både företag, organisationer och privatpersoner är välkomna att kontakta ett Bokbinderi och höra efter vad de kan göra för just dig. De samarbetar med dig för att komma fram till vad som är den bästa lösningen. Det kan hända att ett objekt av någon anledning inte bör lagas och då kan det finnas specialtillverkade förvaringslösningar. Att förvara böcker och tidskrifter på ett lämpligt sätt för att skydda dem är det många som missar, vilket är trist då det kan leda till att något går förlorat. De olika momenten i bokbindningsprocessen  är de samma oavsett om det utförs av en människa eller en maskin. 

Fler nyheter