Dags för däckbyte

26 oktober 2019 Cecilia Olsson
Dags för däckbyte

Snart är den vackra vintern här med snötyngda träd och vita vägar. Mellan 1:a december och 31:a mars är det lag på att fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning på samtliga hjul. Från 1:a oktober är det tillåtet att börja använda dubbdäck men om det är, eller om det befaras bli, vinterväglag får du använda dubbdäck även andra tider på året. Vinterväglag råder när det på någon del av vägen finns frost, is, snömodd eller snö. Om det är vinterväglag där du befinner dig avgörs av polisen vid eventuell kontroll.

För fordon på en vikt upp till 3500 kg måste vinterdäcken vara dubbade eller märkta med symbolen alptopp/snöflinga samt ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. Om man kör med släp och har dubbdäck på bilen så måste även släpvagnen ha dubbdäck vid vinterväglag.

För fordon med en totalvikt på över 3500 kg måste vinterdäcken vara dubbade, märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller märkta med POR (Professional Off Road) samt ha ett mönsterdjup på minst 5 millimeter.

Det finns vissa undantag då vinterdäck inte måste användas så länge fordonet kan framföras utan fara för trafiksäkerheten. Gånger då det räknas som undantag är:

– Om man i samband med reparation eller liknande ändamål provkör eller bogserar ett fordon.  

– Vid färd till och från närmaste besiktningsföretag, den kortaste och lämpligaste vägen.

– Om man har stöd av saluvagnslicens. En saluvagnslicens kan innehas av den som yrkesmässigt tillverkar, transporterar eller handlar med fordon eller släpfordon.

– Då däckens fälgdiametern är på 10 tum eller mindre.

– Vid anläggningsarbeten.

– Fordon som används av försvaret.

Om du bor i Västerås området så finns det en verkstad som inriktat sig på att ha den bästa servicen, förutom att de utför däckbyte i Ramnäs gör de även mobila däckbyten samt erbjuder förvaring och reparationer av däck.

Kör försiktigt!

Fler nyheter