För en färggladare omgivning

26 oktober 2019 Lily Hansen
För en färggladare omgivning

När ordet ”asfalt” nämns går tankarna gärna till svarta vägbanor. Så är det inte längre. Med färgad asfalt går det med lätthet att få vägar, parkeringshus, cykelbanor och gångbanor i alla tänkbara färger. Det gör omgivningarna både vackrare och säkrare. Då de är gjorda i beständiga material har de lång hållbarhet. Färgad asfalt går att få i en mängd olika färger och har många användningsområden. Eftersom den är bullerdämpande och brandsäker är den användbar både inomhus och utomhus. Den är slitstark och hållfast och kan användas i miljöer med stora påfrestningar. Till exempel cirkulationsplatser där fordon accelererar, gasar och bromsar kontinuerligt.

 

 

Bra för miljön OCH kostnadseffektiv

 

Mer än någonsin tänker vi på miljön och klimatet. Att använda färgad asfalt är därför ett självklart miljöval. Tidigare har man använt sig av plast för att få olika färger i exempelvis parkeringshus. Med färgad asfalt är det inte längre nödvändigt. Den är återvinningsbar vilket i sig är en miljövinst. Färgad asfalt är både tålig och elastisk och klarar hög belastning av tunga fordon, kemikalier och årstidernas växlingar. Materialet i färgad gjutasfalt är slitstarkt och tåligt. Den håller länge och är lätt och billig att underhålla. Det gör den också till ett bra ekonomiskt val.

 

Säkerhet och estetik

 

Allt fler människor använder cykeln som färdmedel. Med olika färgsättning på cykel- och gångbanor blir det lättare att se var körbanorna går, och trafiken blir säkrare för både cyklisten och gångtrafikanten. I parkeringshus och på parkeringsplatser kan man med olika färger lägga tydliga körbanor och parkeringsrutor. Den är brandsäker och går att få i nästan vilken färg som helst vilket gör den till ett självklart val i både broar och fordonshallar eller simhallar och terrasser. Det finns flera företag som erbjuder färgad asfalt i Mälardalen, och det är endast fantasin som sätter gränserna för vad den kan användas till. 

Fler nyheter