Hur låter trä?

04 april 2019 Mikael Barani
Hur låter trä?

Ta i trä

Är du väldigt nöjd med hur din akustiska gitarr låter? Då kanske du ska krama en gran nästa gång du går i skogen. Tillsammans med ceder är nämligen granen ett av de vanligaste träslagen som används i akustiska gitarrer.

För dig som vill veta mer om hur valet av trä påverkar hur just din ”ackegura” låter så kör vi en introduktion till ljudet av trä. I detta fall fokuserar vi oss på locket, alltså ovandelen, av gitarren.

Fem vanliga träslag

Gran
Inte bara bra för att förvara julklappar under, utan också ett av de vanligaste materialen till locket (ovandelen) på gitarren. Granens ljudegenskaper gör den nämligen till ett bra allround-val och den har ett diskret utseende.

Cederträ
Tillsammans med granen utgör cederträ det vanligaste materialet för locket. Jämfört med granen är den varmare i tonen, men tappar lite av sin klang vid hårdare tag. Därför passar den bättre för fingerplock än hårt spel med plektrum.

Mahogny
Ett mörkrött träslag som inte är helt vanligt när det kommer till materialval för locket. Träfibrerna är täta vilket tonalt ger mahognyn ett varmare och fetare ljud jämfört med gran och cederträ.

Rosenträ
Ett exklusivt, och dyrt, träslag som är likt mörk choklad till färgen. Soundet är lent och varmt samtidigt som den ger ifrån sig gott om övertoner, vilket framför allt gäller det brasilianska rosenträt. Dess indiska släkting har ett tydligare mellanregister i jämförelse.

Lönn
Ett ovanligt materialval för ett lock men som ändå har sin plats i utbudet då den ger ett klart och transparent ljud. Eftersom den bidrar till att skapa väldefinierade individuella toner så passar en gitarr med lönnlock uppmickad i större konstellationer

Naturligtvis påverkas ljudet i gitarren av övriga materialval eller om gitarren är tillverkad av laminat eller solitt trä. Dessutom är trä ett levande material, vilket gör att varje gitarr är unik och låter därefter.

Fler nyheter