Musikens råa kraft

26 juli 2020 Mikael Barani

Minns du första gången verkligen insåg vad musik var för något? 
Det där gången som du lyssnade på den är låten som plötsligt bara fick hjärtat att explodera.

För många av oss är musik något mer än bara… musik. Dess kraft var, och kanske fortfarande är, något som fick våra liv att ta en helt ny vändning.

Vi som växte upp under 90-talet minns vilken kraft som fanns i låtarna då. Hela den där explosionen av grunge från Seattle som svepte över världen under ett par år. Det var en fantastiskt tid att vara med om och säkerligen var det många av oss som plockade upp gitarren på grund av till exempel Kurt Cobain.

Det fanns en sådan enorm och rå kraft i musiken som rusade fram som en flodvåg och bara svepte med sig allt som kom i dess väg. Även om man just hade köpt sina högtalare i Göteborg och sedan satt hemma och lyssnade så kändes det som om att man var någon helt annanstans. Kanske så långt bort som i Seattle.
I varje fall för en stund.

Idag förekommer inte riktigt samma fenomen länge. Internet har gjort att det inte går att bygga upp samma sorts fokuserade hajp längre. Det sker helt enkelt för mycket på samma gång för att det ska gå att genomföra.
Kanske var The Strokes uppgång under början av 00-talet sista gången vi fick se något liknande ske. För vem lyssnade inte på detta band under denna tid?

Nåja, allt har sin tid och vi som har varit med ett tag minns i varje fall hur det var att vara där. Precis som våra föräldrar minns The Beatles, The Rolling Stones, Led Zeppelin och så vidare.
Allt går på något sätt i cykler. Fantastiskt bra musik är trots allt tidlös och kommer alltid att beröra oss lyssnare.

Hajp eller ej.

Fler nyheter