Reparation av bilen

20 maj 2019 jonas olsson
Reparation av bilen

Plötsligt händer det: bilen går sönder. Det låter lite märkligt från bilen, kanske kommer det rök. Någonting verkar vara fel. Att reparera bilen hör kanske inte till det roligaste i livet. Men det kommer alltid en dag då det behöver göras.

Hur upptäcks behovet av att reparera? Det kan vara en varningslampa som lyser på instrumentpanelen, att bilen inte går som den brukar eller att det hörs missljud från bilen. Kanske ryker det onormalt.

 

Felsökning som ett nästa steg

När någonting är misstänkt fel på bilen behöver den lämnas in på en verkstad för felsökning. Felsökning görs, som namnet antyder, för att hitta felet. Ofta hissas bilen först upp för en mekanisk felsökning för att se om felet kommer därifrån.

En elektronisk felsökning görs då en varningslampa lyser. En verkstad läser av olika felkoder som signalerar vad som kan vara fel. Anledningen till att en lampa lyser kan vara många. Kanske behövs avgasrening eller så är det en programvara som inte fungerar. Förhoppningsvis hittar verkstaden problemet ganska snabbt.

Behöver turbon repareras?

Om det visar sig vara turbon som är problemet kan det vara dags att byta den. Anledningar att misstänka problem med turbon kan vara en svag motor, rök som kommer från bilen, missljud eller felkoder som rör laddtrycksnivån.

Ofta finns en enklare förklaring än att det är turbon det är fel på. Därför är det bra att kontrollera andra bitar först. Till exempel kan det skapas övertryck i motorn vid kyla, vilket kan orsaka oljeläckage från turbon.

Är det ändå turbon finns det gott om hjälp att få. Över hela landet finns det verkstäder att kontakta. Oavsett om det handlar om att reparera turbo i Göteborg eller göra en felsökning långt norrut kan ett enkelt sätt vara att googla på felsökning bil, och det område bilen befinner sig i. Att kontakta en verkstad är första steget.

Fler nyheter