Vad innebär motoroptimering?

31 augusti 2021 patrick pettersson

För den som inte har särskilt stor vana av bilar eller ens ett intresse för bilar så kan det vara svårt att veta vad en Motoroptimering innebär. Att optimera en bils motor kan innebära flera saker i slutändan. Varför man gör det spelar stor roll för vad det ska bli för slutresultat. 

Motoroptimering handlar om att man modifierar programvaran i en modern förbränningsmotor för att förändra motorkaraktäristiska, typiskt höga effektuttag, eller för att få en bättre bränsleekonomi. Detta betyder alltså att genom en motoroptimering så kan du spara in pengar på bensin eftersom bilen kommer att dra mindre bränsle efter en optimering. 

Hur går det då till när man gör en motoroptimering? Är det svårt? Tar det lång tid och vem kan utföra en motoroptimering?

 

Varför göra motoroptimering?

I Sverige finns det flera olika företag som sysslar med detta med just motoroptimering. Man lämnar in sin bil och kan oftast hämta den igen redan samma dag om man har tur. I annat fall brukar det bara ta mellan en och två dagar innan bilen är klar. 

Hur man utför en motoroptimering på enklaste sätt är med hjälp av en effektbox. Motoroptimering brukar också kallas för trimning. Att man med hjälp av en effektbox trimmar bilens motor för att bli starkare. Men det är inte enbart på grund av att bilen ska bli starkare som de flesta utför en motoroptimering. Bränsleförbrukningen brukar vara det första som de flesta tänker på när de vill göra en optimering. 

På frågan om det nu är bra för bilen med motoroptimering så är faktiskt svaret ja. Bilen får bättre effekt och gång samt en mycket lägre förbrukning. Så vill man få ut mer av sin bils prestanda och minska sin förbrukning av diesel eller bensin så kan man lämna in sin bil för att få en motoroptimering utförd på verkstad. 

Fler nyheter