Var hjälten i ditt eget liv

26 juni 2020 Mikael Barani

Vi har alla varit eller känt oss sårbara och utsatta här i livet. Det är på något sätt en del av livet som vi lever här på jorden.
Troligtvis är det också därför vi fascineras av människor som faktiskt går från att vara offret till att bli hjälten.

Människor som på olika sätt har mist något och kämpat sig igenom stora svårigheter för att lyckas med en dröm.
Nyckeln ligger som sagt i att de hittade den där fantastiska mänskliga viljan till förbättring inom sig. Det är den som tar oss från att se på oss själva som offer och istället sträva efter att bli hjälte.

Säkerligen har vi alla områden i vårt liv där vi ser på oss själva som just offer. Områden där vi ömmar inombords och lätt blir kränkta eller sårade när andra pekar ut dem för oss. 
Om vi istället tar detta som ett kall till att faktiskt läka så kan vi också lära oss mer om oss själva, och andra. Detta är det första steget på vad vi kan kalla för hjältens resa – den som tar oss närmare våra drömmar.

Detta perspektiv kräver mycket av oss människor.

Ibland enormt mycket. Det handlar om att acceptera att vi kommer att misslyckas på vägen – ofta är det två steg framåt och ett steg bakåt som gäller.
Men när vi väl har funnit hjälten i oss själva kan vi hjälpa andra att också finna den.

Kanske arbetar du som personlig assistent och kan få din brukare att känna sin sporrad till att finna kraften till att utvecklas längre än många kanske trodde var möjligt.
Att kunna hjälpa andra är nämligen det som ger oss människor en känsla av mening här i livet. Att veta att vi kan förbättra livet för en annan människa gör även att våra egna liv blir bättre. 

Fler nyheter