En tandhygienist kan göra mycket för dina tänder

20 juli 2021 Cecilia Olsson

Våra tänder utsätts dagligen för påfrestningar genom bakterieangrepp som kommer från det vi stoppar i oss. De kan även påverkas av att man till exempel gnisslar tänder eller använder tobak. På grund av dessa påfrestningar är det viktigt att man ger sina tänder bästa möjliga skydd och förutsättningar. En tandhygienist arbetar med förebyggande tandvård och kan därmed vara till stor hjälp om man vill att tänderna ska kunna vara så starka och friska som möjligt.

Följ goda råd och få bättre tandhälsa

Tandhygienister kan bland annat rengöra patienters tänder och undersöka deras mun efter tecken på skada, inflammation eller sjukdomar. De hjälper dessutom patienter genom att ge goda råd och tips som bidrar till riktigt god munhälsa baserat på patientens förutsättningar. Det gäller såklart att man följer de råd man man från tandhygienisten för att man ska kunna uppnå optimalt resultat. 

Utöver de skräddarsydda tips man kan få så finns det några standard råd som tandhygienister ofta ger. Först och främst är det viktigt att borsta tänderna två gånger dagligen i cirka två minuter med en fluortandkräm. Man bör även komplettera med daglig användning av tandtråd eller en mellanrumsborste för att avlägsna bakterier mellan tänder och andra svårtillgängliga utrymmen. Sist men inte minst så är det viktigt att regelbundet besöka tandläkare eller tandhygienist.

Vilka behandlingar kan en tandhygienist utföra?

En tandhygienist kan förutom att behandla karies även behandla tillstånd såsom tandköttsinflammationer och tandlossning. De kan också ta röntgenbilder och utföra lagningar efter en borrning, de får dock inte själva borra i tanden utan det måste utföras av en tandläkare. En tandhygienist kan även rengöra samt avlägsna fläckar, plack och tandsten från tänderna vilket gör dem vitare och lättare att rengöra.

Har man behov av att boka tid hos en duktig tandhygienist i Stockholm så kan man gå in på tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct.

Fler nyheter