Minireningsverk för boende och fritidshus

31 juli 2021 william eriksson

Är du osäker på vad ett minireningsverk är? Det är precis som det låter, ett reningsverk i miniformat. De är lämpliga att använda för rening av avloppsvatten för fastigheter med enskilt avlopp och de är uppbyggda enligt samma principer som de stora kommunala avloppen, men de renar mindre mängder vatten.

Nu kanske du undrar hur sjutton det kommer att se ut med ett reningsverk på din tomt, vad ska grannarna säga? Du kan vara lugn, reningsverket grävs ner i marken och har därmed minimal visuell påverkan så det blir ingenting som stör och står i vägen. Det är svårt att själv avgöra vad som passar just dig och din fastighet, så ta kontakt med en firma som kan hjälpa dig att hitta en bra lösning. Där får du bra tips och råd och svar på dina frågor.

Minireningsverken har antingen inbyggd slamavskiljning eller så används en separat slamavskiljare. Det finns olika faktorer som är avgörande för vilken sort som passar just din fastighet. Till exempel tomtens geografiska förutsättningar, användarbelasting, normal- eller hög skyddsnivå, kommunens krav och regler. En del företag erbjuder en kostnadsfri inspektion av ditt projekt för att ta fram den bästa lösningen och ge dig ett förutsägbart priserbjudande. 

Hur fungerar ett minireningsverk?

Avloppsvattnet från hushållet leds ner till minireningsverket där slamavskiljningen (mekanisk rening) och tillsats av fällningskemikalier för att bilda ett fosforrikt slam (kemisk rening) sker. Sedan kommer en biologisk rening där avloppsvattnet behandlas genom att bakterier bryter ner föroreningar i vattnet. Minireningsverk klarar av att rena både BTF- och WC-vatten och finns i utförande som passar både normal och hög skyddsnivå. De finns i olika storlek, från bara ett hushåll upp till flera hundra användare så de är lämpliga även för bostadsrättsföreningar och samfälligheter, bland annat. Livslängden är betydligt lägre än på till exempel en infiltration vilket kan ge ett ekonomiskt fördelaktigt reningsalternativ.

 

Fler nyheter