Ögonläkare i Stockholm vårdar det viktigaste du har

22 juni 2021 Lily Hansen

Av de fem sinnen som människor har är det kanske synen som är det allra mest värdefulla. Du kan trots allt även om du blir av med smak, lukt, hörsel eller känsel fortfarande ta dig över en trafikerad bilväg utan att löpa stor risk att bli påkörd och dö. 

Det kan du inte riktigt på samma sätt om du förlorar synen. Det gäller inte bara överlevnad. Många hade säkert valt att få lov att se på sina älskade, snarare än att till exempel känna på dem eller höra hur de låter. 

Det är också därför som du måste ta hand om dina ögon. De är ömtåliga, och det händer ganska ofta att folk måste söka upp ögonläkare för att få vård. Det krävs inte speciellt mycket för att riskera synen eller skada ögonen permanent. Inte minst för de som kanske jobbar med kemikalier eller svetsar och bygger hus. De måste alltid använda ögonskydd, annars är risken att de gör sina ögonläkare miljonärer när någonting går snett under arbetet. 

 

 

Litmanen missade flera matcher

Det är dock inte bara högriskarbeten som är i farozonen för skador som kräver vård av ögonläkare. Fråga bara fotbollsspelaren Jari Litmanen, som under sin tid i Malmö FF blev offer för en kapsyl från en läskflaska som öppnades av sportchef Hasse Borg. Kapsylen flög upp med hög kraft i ögat, och efter läkarvård konstaterades det att han skulle missa många matcher för klubben. 

Risk för ögonskador finns med andra ord överallt och i alla sammanhang. Det är därför det inte bara ska finnas ögonläkare i stockholm och andra storstäder. Ögonläkare måste vara tillgängligt för alla. För du vet faktiskt aldrig när du öppnar en läskflaska som någon lustigkurre bestämt sig för att skaka några gånger. Det går snabbt som ögat, notera ordvitsen, när ögonen skadas. Ofta hinner du inte reagera förrän det är för sent.

Fler nyheter